Monday, 8 September 2014

keramel pisang a.k.a banana caramel

Sebentar tadi saya telah pun gatal tangan menyediakan hidangan sarapan pagi until dinikmatibseelum bekerja hari INI.

Maka saya menyediakan karemel pisang yang mempunyai kurang lemak dan dapat menjana tenaga untuk permulaan hari.....Tanpa nasi lemak dan roti canai

BAHAN-BAHAN:
1. Pisang (montel atau berangan dicadangkan, tetapi anda boleh menggunaan pisang kegemaran anda)
2. Gula perang ( gula Melaka Lebih baik, tetapi anda boleh menggunakan gula pasir biasa)
3. Sedikit air
4. kertas aluminium (aluminium foil) atau Loyang
5. Beberapa biji bunga cengkih (jika suka)

CARA MEMBUAT:
1. Potong pisang mengikut citarasa and a
2. Gaulkan pisang dengan gula secukup rasa. Masukkan beberapa biji bunga cengkih jika suka.
3. Pindahkan pisang ke atas kertas aluminum dan renjiskan sedikit air
4.  Masukkan ke dalam oven dengan suhu 250°c selama 30 minit (pastikan oven dipanaskan dahulu selama sekurang-kurangnya 5 minit untuk menstabilkan suhu)

Note: anda boleh menikmati hidangan ini sebelum senaman bebanan (workout) untuk tujuan booster energy

Senangkan..Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment