Ayam panggang berapi merupakan salah satu resipi ciptaan saya dan amat sesuai untuk mereka yang bergiat aktif dalam sukan bina badan yang mana pemakanan yang diamalkan sangat cerewet dan memerlukan disiplin yang tinggi.
Kebanyakan makanan yang saya makan adalah dimasak sendiri dan yang paling penting KURANG LEMAK,KURANG GARAM,KURANG GULA!!
BAHAN-BAHAN:
1. Ayam bahagian dada (tapi kali ini saya gunakan bahagian lain)
2. Minyak zaiton satu sudu teh
3. Lada giling (cili boh or cili giling..sama je)
4. Secubit garam
5. Secubit gula
6. Sos tiram satu sudu teh
7. Perahan limau nipis secukup rasa
CARA-CARA:
1. Bersihkan ayam dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai
2. Campurkan minyak zaiton, lada giling, garam, gula, sos tiram dan peraham limau
3. Lumurkan campuran di atas ayam fan perap selama setengah jam
5. Letak ayam di atas kertas aluminium (aluminium foil)
4. Panggang ayam pada suhu 250°c selama 20 minit
Anda juga boleh campurkan sayur-sayuran tidak berdaun seperti terung, brocoli dan lain-lain untuk memperbagaikan hidangan.
SELAMAT MENCUBA DAN MEMBINA OTOT
No comments:
Post a Comment