Wednesday, 17 September 2014

Kebab daging homemade

Saya sangat suka makanan yang simple tetapi mengenyangkan, berkhasiat, menarik dan paling penting ialah berprotien tinggi.

Protien merupakan sumber utama dalam pembinaan otot dan dalam hidangan ini saya menggunakan sumber protien daripada daging, tauhu dan keju. 

Bahan-bahan:

Bahan asas:
1. Daging (dalam resipi ini saya menggunakan daging burger. Tetapi saya cadangkan anda gunakan daging kisar biasa)
2. Capati ( anda juga boleh menggunakan roti pita)
3. Buah tomato ( anda boleh gunakan sayur-sayuran lain mengikut citarasa anda)

Bahan sos:
1. Tauhu telur
2. Mayonis
3. Sos cili
4. Sos tomato
5. Lada hitam
6. Jintan manis
7. Kicap
8. Keju

Cara penyediaan:

Bahan asas:
1. Bakar daging di dalam oven ( saya cadangkan bakar di atas arang jika mampu) pada suhu 220°c selama 30 minit sehingga keluar lemak atau minyak.
2. Panaskan capati pada suhu 150°c selama 5 minit.
3. Potong buah tomato mengikut citarasa anda

Bahan sos:
1. Bakar tauhu sehingga kuning pada suhu 250°c selama 10 ke 15 minit dan pastikan tidak hangit.
2. Racit atau hancurkan tauhu setelah dibakar
3. Gaulkan 3 sudu mayonis, 3 sudu lada hitam, 2 sudu sos cili, 1 sudi sos tomato, sedikit jintan manis dan sedikit kicap bermasa tauhu.

Penyediaan akhir (finishing):
1. Letakkan sos yang telah disediakan di atas capati.
2. Letakkan daging di atas sos
3. Letakkan tomato
4. Letakkan keju
5. Lipatkan capati dan panaskan di dalam oven pada suhu 120 ke 150 °c selama 5 minit dan sedia untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment